
Hallgren går kort och koncist igenom de vetenskapliga principerna som bygger grunden i shaping och klickerträning. Han kopplar ihop med konkreta exempel på hur metoden använts i praktiken och trycker på det snabba och bra resultatet. Boken har en röd tråd rakt igenom, med en tydlig målgrupp; problemhundar. Även om Hallgren då och då nämner att det går att använda shaping även i träning av hundsport, ligger den stora vikten på att träna bort dåliga beteenden hos våra kära hundar. Boken avslutas med flera konkreta exempel på hur man tränar bort problem och slutligen en sidas tips på varför man kör fast med träningen.
Jag skulle vilja att alla som är nyfikna på klickerträning, läser den här boken. Den är extremt lättläst, avverkad på en halvtimmes bussfärd, men samtidigt förvånande ingående och tydlig. Grundtanken i träningen presenteras på ett bra och lättförståeligt sätt. Lagom för den som är lite nyfiken.

Hallgren pratar också näst intill enbart om godis som belöning. Återigen förstår jag det, när man jobbar med stressade hundar som behöver lugnas. Men inom hundsporten finns det en mängd detaljer och moment som inte bara kan, men bör, belönas med intensitet och lek, inte med lugnande godis. Detta kommer lite kort till uttryck i slutet av boken under begreppet ”uppåt-shaping”. Hallgren menar dock att man ska betinga ett ljud till en livlig situation för hunden och sedan byta ut klicket mot ljudet för att få en intensiv belöning. Idag skulle man klicka och helt sonika belöna livligt.
Avslutningsvis vill jag säga att boken till viss del begränsar shapingen. Nuförtiden gör man ingen större skillnad mellan godis och lek som belöning. Så visst är boken i vissa avseenden förlegad. Men den är fortfarande helt oslagbar i att på ett kort och intressant sätt beskriva grundprinciperna i shaping. Med tanken i bakhuvudet, att shapingen har utvecklats en del under de senaste tio åren, är den här boken helt klart att rekommendera – inte minst för dig som är lite nyfiken på och vill förstå grunden i shaping och klickerträning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.