tisdag 10 januari 2012

Tricks och munarbete


Vi håller på att jobba med lite olika apporteringsövningar för stunden. Till exempel springa snabbt mot matte med föremål i munnen, snabba vändningar vid gripande, gripande på rätt ställe på apporten, lugn attityd i gripandet (för att undvika tass-tryck på grejerna), lämna föremål i mattes hand, hämta fler föremål i rad samt hålla hårt och länge. Det jag känner att vi har kommit kortast med är ingångarna. Issen kan göra ingångar och han kan bära en apportbock men han kan inte göra både och. För att inte röra till det och skapa tveksamheter med apportbocken och i ingångarna i sig, övar vi för stunden på att göra saker i allmänhet med föremål i munnen.

Först ut är att sitta vackert med kampbollen i munnen. Det är mycket svårt för Issen och än har inte polletten fallit riktigt ner. Tanken är att Issen ska kunna tänka shaping även när han har ett föremål i munnen, för just nu har han en tendens att bli väldigt passiv. Vi får jobba på helt enkelt och nosduttarna är ju en del av detta arbete. När han väl förstod att han skulle koppla ihop nosdutt och apportering då gick det snabbt för honom. Jag tänker att när han kan utföra åtminstone tre olika beteenden med någonting i munnen, då ska vi börja titta på ingångarna också. Samtidigt leker vi lite smått med metallapporten också. Det är lika bra att börja bygga lite där också, med enkla hämtningar.

Jag har varit väldigt försiktig med att använda apportbocken i träningen på grund av att jag vill att det mesta ska vara klart när vi väl tar fram den. Alltså att Issen redan kan gripa snabbt och hålla hårt, till exempel. Men jag märker nu att vi har brister i vår träning, på så sätt att vi har tränat för lite med apportbocken. Den har helt enkelt inget stort värde för Issen. Han griper den, kommer med den och lämnar den i handen men det är mest plikttroget. Inte så som han jobbar med andra föremål som han är van vid. Så en av målsättningarna i allt arbete ovan, är också att apportbocken ska bli ett av de föremål som han väljer i allra första hand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.