lördag 18 juni 2011

Den gamla hunden av Anders Hallgren

När jag såg den här tunna och bildfyllda boken blev jag plötsligt väldigt sugen på att läsa den. Det är sällan jag söker aktivt efter kurser, böcker och kunskap om mina gamlingar. De lever i vår flock, stillsamt där för sig själva. Det blir en promenad då och då, de ligger och spanar i trädgården och tigger en matbit ibland. Gamlingarna gör sällan väsen av sig. Tyvärr.

Hallgren är klok. Kanske kom han på att skriva den här boken för att han själv börjar bli till åren? För visst har han så rätt, att i vårt rusande samhälle kommer ofta de gamla i skymundan. Både människor och djur. Så även hemma hos oss.
Hundrafemton sidor om den gamla hundens behov, önskemål och liv, ja det var faktiskt väldigt inspirerande. Det är lätt att glömma att de små sakerna i vardagen ger så mycket glädje till våra kära pälsbollar. Ett litet godissök, en promenad, träning av några små tricks. Den största delen av träning lägger jag på de aktiva hundarna. Men kanske även de nöjda gamlingarna även skulle bli glada av en stunds roligheter då och då? 

Faktum är att vi bromsar åldrandet för våra små när vi ger dem ett aktivt liv, även på ålderns höst. Det motverkar muskelförtvining och att hjärncellerna minskar i antal och storlek. En bra hälsa stimulerar hundarna att röra sig mer även under vila. Äldre hundar kan ofta bli väldigt passiva när de vilar. Det verkar som att vi får dubbelt tillbaka när vi sysselsätter gamlingarna!

Hallgrens bok är lättläst. Den har mycket fina bilder (tagna av fotografen Eivor Rasehorn) som livar upp men också ger ett djupt känslomässigt perspektiv till texten. Att se alla de pigga glada gråhåriga gamla hundarna, det rör och berör mig. Inte minst för att jag själv har ett par där hemma.

”Den gamla hunden” borde alla läsa. Även de som precis nyligt fått hem sin valp. Den ger ett klokt perspektiv på hela våra hundars utveckling från små valpar till pensionärsåldern. Den snabba utvecklingen som valpar, de tvära kasten i tonåren och sedan den vuxna hundens mognad. Jag får en känsla av att jag själv också börjar bli gammal och vis. Kanske precis som Hallgren?

1 kommentar:

  1. Fasen vad hon är snygg. Älskar bilderna på damen i sina bästa år!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.