fredag 10 juni 2011

Hundar som tröttnar

Jag har flera gånger på senaste stött på vänner som kört fast med sina hundar för att hundarna tröttnar. För de allra flesta hundar är det inte naturligt att göra samma sak om och om igen. När det kommer till naturliga behov och berikning ligger det givetvis en del jobb i det. En fri hund skulle säkert jobba länge och uttåligt för att hitta ett sätt att få tag på en hare i skogen. Men när den väl hittar ett sätt som fungerar är ju målet uppnått och den kommer inte att förbättra sin jaktförmåga mer.

Annat är det på träning. När hunden hoppar ett hinder och får sin belöning - ja, varför ska den då hoppa igen? Hunden vill säkert ha mer godis och hoppar några gånger till. Men förr eller senare kommer den att bli mätt och/eller tröttna. Det är här vi kör fast. Lösningen för de allra flesta hundar tror jag ligger i belöningen.

Om belöningen är riktigt sjukt bra, kommer belöningskänslan att överföras till hoppet. Hunden kommer alltså att uppfatta hoppet i sig som en belöning! För många agilityhundar är detta ett ständigt dilemma. Att låta hunden jobba vidare på banan, trots att den slarvat med till exempel ett kontaktfält, kan mycket väl fungera som en belöning för det slarviga beteendet! Att beteendet i sig blir lika värdefullt för hunden som själva belöningen, är ett av de stora målen jag har i träningen, och grunden i att kunna få en riktigt bra uthållighet på lydnadsplanen.

Men här finns ett dilemma. Om vi belönar med mörad oxfilé varenda hopp, då riskerar vi att den mörade oxfilén blir en tråkig belöning. Den blir dels för lätt att uppnå när beteendet aldrig behöver utvecklas vidare, och dels blir den uttjatad då den matas gång på gång. Hur kommer vi runt detta problemet?

Jag läste eller hörde någon som jämförde belöningar med trisslotter. Om det var tjugofem kronors vinst på varenda lott skulle ingen köpa trisslotter. Nej, det är överraskningsmomentet i sig som är anledningen att miljontals lotter säljs varje år, och dessutom ger vinst till ägarna! Tjusningen med överraskningen är så stor att människor kan köpa hundratals lotter med bara någon enstaka tjugofemkronorsvinst och ändå fortsätta att köpa dem.

Kan trisslotterna hjälpa våra hundar att bli uthålligare i sitt arbete och inte tröttna? Självklart! Att variera belöningarnas kvalitet, intensitet och mängd, bygger upp en riktig trisslottspänning för våra hundar. De vet att de kan få en riktig jackpot - om inte den här gången så kanske nästa? Hundar med trisslottkänsla kan upprepa samma beteende, precis som trisslottentusiaster, otaliga gånger för att kanske en gång kommer den där extra jackpoten!

Eva Marie Wergård berättade på en föreläsning om belöningstester på möss. Jag försöker grubbla och komma ihåg exakt hur det gick till, men kan inte minnas. Eva Marie - om du läser detta får du gärna komplettera! Det var i allafall ungefär såhär: Man lät möss springa en liten sträcka fram till en belöning. Några av mössen fick bra belöning hela tiden. Några fick först dålig, sedan bra och sedan dålig igen. Det visade sig att mössen med sämre belöning sprang snabbare och mer intensivt än de som fick bra belöning hela tiden. De fick en smakbit på att det kunde bli bra belöning och sprang snabbare även vid sämre belöning. Trisslottsfenomenet.

Så finns det givetvis hundar som kan upprepa samma beteende gång på gång utan att tröttna. Det kan verka som att de är extra lättränade och visst är så fallet! Men det beror garanterat inte på att de har någon magisk extrakraft. Antingen är beteendet i sig redan självförstärkande. Som att be en draghund att dra. Det är sällan någon som ger korv till en draghund; att få komma framåt är den bästa belöningen. Eller så har beteendet blivit förknippat med någon slags belöning och därför blivit väldigt starkt i sig. Någonting att sträva efter alltså!

Jag har börjat en utmaning för mig själv (och kanske er?). Den heter 100 belöningar. Jag ska samla hundra olika sätt att belöna våra hundar! Men det räcker inte med det. Det ska vara belöningar som hundar kan tänkas vara villiga att arbeta hårt för! Jag kommer samla alla belöningar som jag har i min skalle och fundera ut ännu fler, men om du själv har något riktigt bra belöningssätt i bakfickan är du varmt välkommen att skicka det tillsammans med en bild så lägger jag det till listan!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.