torsdag 24 november 2011

Flockshaping, en fortsättning

Wow Marlene, tycker att du är jätteduktig! Både som hundtränare men också som författare. Men jag har en fråga, HUR tränar man 24 stycken hundar till lyhörda vovvisar när man är tvåbarnsmamma till två tonåringar och jobbar 80%...? Har du bra tips? Börjar jag med en hund och nästa månad andra hundar eller? Vara konsekvent är då väl det viktigaste eller?? Har köpt klicker så nu ska vi testa vad vi har lärt oss av dig!

Många hälsningar från Linda och Bo Värmland!

__________

Hej Linda!

Tack! :) Jo, jag skulle lägga upp träningen olika beroende på om du vill att dina hundar ska lära sig någonting nytt eller om de ska lära sig att sluta med någonting.

Om hundarna ska lära sig någonting nytt, skulle jag börja med att träna en enda hund. Som Hedvig skriver, lär de sig snabbt av varandra och det kommer säkert vara fler som börjar härma beteendet när de märker att det lönar sig! Sådant här kan du träna med klicker.

Om du vill att hundarna ska sluta med beteenden, blir det annorlunda. Jag tror att det är nästan omöjligt att lära en enda hund att sluta smita ut genom dörren om de andra tjugotre gör det hela tiden! Däremot så har du ju hundarna i hundgård, kanske två och två eller tre och tre? Här finns en möjlighet för dig att jobba med dem en hundgård i taget :)

Fundera först vad det är som är viktigt för dig. Vilka praktiska saker i vardagen vill du ändra på? Det kan vara bra att välja en sak i taget. Säg till exempel att du vill att hundarna ska vara lugna när du öppnar hundgårdsdörren. Jag jobbar med det här hemma just nu. Jag ställer mig vid dörren och väntar till bägge hundarna står lugnt med alla tassar i marken. Då öppnar jag. Eftersom jag är konsekvent, precis som du också skriver, ger det snabbt effekt. Första gången tog det fyra minuter. Andra gången tog det en minut. Idag tog det en halv. Hundarna lär sig helt enkelt snabbt vilket beteende som leder till belöning = dörren öppnas!

Det finns andra saker som är svårare att träna, av den enkla anledningen att det är svårare att kontrollera belöningen. Till exempel att hundarna skäller när du kommer till hundgården. I det här fallet eggar de dels varandra att skälla och dels så är det du som är belöningen. Det skulle innebära att du måste vända och gå hem igen varje gång de börjar skälla. Förmodligen skulle de inte få mat på flera veckor ;) Jag har funderat på hur jag ska lösa detta problem hemma och jag håller på att testa en typ av klickerträning även här! Jag vill ju uppmuntra hundarna att vara tysta, men när de ser mig börjar de skrika av iver förståss. Därför ropar jag "nu kommer jag" innan hundarna hinner se mig! De lär sig att den signalen betyder att jag är på väg och jag kan ge signalen när de faktiskt är tysta :) Så får vi väl se nu då om det hjälper nåt...

Ett annat alternativ kan ju vara att gå mot hundgårdarna ofta, många gånger varje dag, men bara gå till hundarna några få av de gångerna. På så sätt släcker man ut hundarnas iver lite, att de vänjer sig vid att du går där men inte kommer till dem helt enkelt.

Det allra mesta går nog att träna eller träna bort. Fråga dig vad hunden vill ha i den specifika situationen och sedan ställer du villkor! Vill ut ur hundgården = alla fyra tassar i marken. Vill ut ur boxen = inte krafsa på dörren. Vill ha sin mat = sitta ned på baken. Till exempel :)

Men som sagt, i ditt läge med så många hundar och dessutom många andra saker i ditt liv, är det nog bra om du väljer ut de absolut viktigaste sakerna du vill få ordning på och jobba med det successivt. Det viktigaste är inte att du tränar ofta, utan att du är konsekvent i vardagen!

1 kommentar:

 1. Hej Marlene,

  tack för dit svar. Det uppskattar jag mycket.
  Tur att vi kommer ganska ofta i hundgarden, så de skäller inte längre när vi kommer in eller när de ser oss :)
  Sitta ned på baken eller står stilla när jag kommer in med mina 3 matskålar är en utmaning.
  Där ska vi börja med ordentlig nu.
  Flera sätter sig och väntar snällt till skålen maten sätts i marken men flera inte...jag använder ofta mina ben att förhindra att de hoppar in i matskålar.
  Nästa träning blir väl när det är dags för lekstunden och de släppas ut ur kenneln.
  Jag låt de stå och väntar framför dörren innan "Sesam öppnar sig", för att komma ur hundkennel.
  I flera kennlar har vi 3 hundar så hoppas att de klarar detta i 5 minuter haha....

  Andra saker som behöver tränas är: sitter stilla och vänta när de få gå när vi ska iväg med träningsvagn....de skriker som galna och vi blir så småningom döv....och lär sig att ha tålamod när vi stoppar halvvägs och ger vatten till alla.
  Men visst är det kul!
  Tack så mycket Marlene och vi hörs!
  Linda

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.