torsdag 17 november 2011

Kelstund med Pila Yla


Det har blivit några mysiga kelstunder nu, med Pila. Hon är en extremt go och kärvänlig hund. Ligger gärna tätt intill, under eller ovanpå oss. Det spelar heller ingen roll vad vi gör med henne. Vi lyfter och bär på henne, har henne i knät, undersöker tassar och öron. Hon tar allt med ro.

Hon gör dock skäl för sitt namn, Nävertassen Pila Yla. I början ylade hon nästan hela nätterna, det har nog alla våra nya hundar gjort, men för Pila har det tagit särdeles lång tid. Det blev ju inte direkt bättre av att hon började löpa sitt ettårslöp. Det är aldrig lätt... Där ett tag trodde vi aldrig hon skulle slappna av. Men visst hände det till slut.

Sen dess har Pila varit lugn i omgångar. Flera dagar i lugn och ro, hon vilar i kojan eller soffan och lyfter bara ett öga när vi rör oss omkring. Sedan har där kommit ett par oroliga nätter igen. Det har liksom kommit i omgångar. Jag har försökt hitta samband, någon orsak till att oron kommer igen. Vi har satt på henne ett D.A.P-halsband för att hjälpa till på traven lite också. Men jag blir inte riktigt klok.

Vi fortsätter med våra vardagsrutiner. Jag tror sådant har en jättestor betydelse för en hund som ska komma in i en ny flock och ny miljö. Att hon kan förutse och känner igen vad som händer om dagarna. Pila har anpassat sig snabbt i det mesta. Hon fungerar jättebra med alla de andra hundarna, äter bra och jobbar gudomligt fint i spannet. Det är bara de här få nätterna nu, innan hon känner sig helt trygg.

Det har som sagt varit en process varje gång vi har tagit in en ny hund i flocken. Ändå kan jag inte komma ihåg exakt hur det var. Det är ju skitjobbigt, de är oroliga, längtar hem och är i en främmande miljö. Vi försöker ge trygghet och samtidigt hålla en balans med resten av flocken. Det ska introduceras, läras känna, tränas tillsammans och allt sådant. Men det kanske är lite som med förlossningar. När det väl är över, så är man bara så glad över det man fått att man helt glömmer hur jobbigt det var! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.