torsdag 27 oktober 2011

Zinat Pirzadeh


"I Sverige låser man in soporna och kvinnorna ligger i bikini på gräsmattorna.
I mitt hemland låser man in kvinnorna och soporna ligger på gräsmattorna..."


Jag var på föreläsning med Zinat Pirzadeh ikväll. Det var en gripande timme med blandat skratt och gråt. Zinat berättade om sin uppväxt och mötet med Sverige. Om hennes farföräldrar, det omaka paret där farfar var hundrafemtiotre över marken och farmor strax under två meter lång. Han var iallafall bra på att klättra, sade hon, för de fick tolv barn tillsammans. Hur hennes mormor vägrade använda burka och hittade sina argument i koranen; oattraktiva kvinnor behövde inte. Moralpolisen fick frågan av den åttiotreåriga damen; är jag attraktiv? För om du ska fängsla mig så får du först bevisa det! För att inte tala om när Zinat skulle söka jobb i Sverige. Hon använde synonymordbok och råkade söka tjugotre jobb där hon beskrev sig själv som en glad kåt tjej. Kåt var en synonym till levnadsglad!

Samtidigt rätt som det var, var vi inne i hennes äktenskap, med misshandel och flykt. Och när hon fick skramla pengar för att få hämta sin döda bästa väninna. För att få ut kroppen, var man tvungen att betala för ammunitionen som regimen hade "slösat"... Jag brukar inte ha mycket för sådana här hemska historier. Inte för att jag inte bryr mig, men jag tycker liksom inte det är sliskigt med andras olycka. Men Zinat är en vinnare, en överlevare. En komiker. Och här står hon och skämtar medan det  är satt ett pris på hennes huvud.

Hon har skrivit en bok som är rykande färsk. Fjäril i koppel. Om hon skriver lika bra som hon uppträder, kommer jag inte att kunna slita mig från den. Nu ligger den här, precis under blomman jag fick av henne. Där ska den få ligga ett par dagar innan jag sätter mig ner med en varm kopp te. Men jag vågar mig på att rekommendera den redan nu. Den kan liksom inte bara vara dålig. Den hette först "Flickan och vargen". Zinat fick en hundvalp när hon var liten. När hunden blev stor, bet den alla utom henne. När den fick en skada och hon tog den till veterinären blev han yxtokig. Det var en varg. Hur kunde hon veta? Jag hoppas få läsa hela historien och en massa mer, alldeles strax.

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.