söndag 15 maj 2011

Ett konkret träningstips!

Ända sedan jag läste "Tävlingslydnad i teori och praktik" har jag i stort sett bara klickertränat. Det var många saker i boken som gav mig rejäla tankeställare och många som gav aha-upplevelser. En av de saker som satt sig allra djupast och som kanske var avgörande för mitt val av träningsmetod, är det konkreta i klickerträningen. Har länge sökt efter just de orden som etsade sig fast, men boken är över sexhundra sidor lång och jag har aldrig hittat just dessa ord igen.

Nu har jag börjat läsa "Sök i teori och praktik". Boken har ett par korta kapitels inledning om klickerträning och tänket omkring, och tamejsjutton men där hittade jag återigen denna inspirerande text! Så nu tänker jag återge den, rakt av, här. Hoppas den kan vara till nytta!

"Har du någon gång funderat på vad som pågår inne i huvudet på din hund? Vad i all sin dag tänker jycken på när han inte kommer när du ropar? Vi kan försäkra dig om att du inte är ensam om det. Många hundägare analyserar sig gröna för att förstå sig på sina hundar. Problemet är bara det att det är fullständigt omöjligt för oss att veta vad hunden tänker på. Vad som pågår därinne mellan öronen på hunden blir i bästa fall kvalificerade gissningar och tolkningar (något som i och för sig kan vara riktigt intressant att diskutera över en kopp kaffe med goda hundvänner).

Vi klickertränare gör det mycket enklare för oss själva. Vi bryr oss helt enkelt inte om vad som pågår inne i huvudet på hunden eller andra saker som vi inte kan se (i alla fall inte när vi tränar). Man kommer mycket längre i träningen genom att koncentrera sig på saker man kan observera med egna ögon. Och det är faktiskt mycket vi kan se när vi tränar hund.

Situation: Vi kan se vad som händer runt oss när vi tränar.
Beteende: Vi kan se själva beteendet hunden utför.
Konsekvens: Vi kan se vad som händer efter beteendet, till exempel att "hunden fick en godisbit (när den satte sig)" eller "hunden kom fram till lyktstolpen (när den drog i kopplet)".
Timing: Vi kan också se hur exakt vi klarar av att belöna. Vad gjorde hunden i det ögonblick den hörde klicket?
Kriterier: Vi kan se vad hunden måste göra för att få belöningen.
Förstärkningsfrekvens: Vi kan se hur lång tid det går mellan varje belöning hunden får.
Förstärkningskvalitet: Vi kan se hur intensiv hunden är när den får belöningen.

Allt detta är det möjligt för oss att se. Och detta kommer att ge dig mer information än all världens tankeläsning någonsin kommer i närheten av. Vi kan inte ändra på hundens tankar (vi har i alla fall inte kommit på hur man gör det ännu). Däremot kan vi förändra saker vi kan se och som vi faktiskt har kontroll över.

Eftersom vi fokuserar på saker vi kan se, blir träningsråden du får från en klickertränare mer konkreta.

Här är några vanliga "träningstips" du aldrig kommer att få från oss:
- "Du måste förbättra ditt ledarskap"
- "Det är viktigt att hunden har tillit till dig"
- "Hunden måste se dig som chefen"
- "Du måste försöka förbättra samarbetet med hunden"
- "Ni måste jobba mer som ett lag"

Jodå, det är säkert välmenta råd, men vad betyder de egentligen? Abstrakta råd som dessa går att hitta i väldigt många hundböcker. Hur i all sin dag ska en stackars hundägare förstå hur han ska träna sin hund efter att ha fått sådana råd?

Däremot kan vi ofta ge råd som till exempel:
- "Där klickade du en halv sekund för sent. Försök klicka mer exakt nästa gång."
- "Locka eller tjata inte på hunden när den är upptagen med att titta på de andra hundarna. Vänta med att klicka tills hunden ser på dig frivilligt istället!"
- "Gå 20 meter längre bort från de andra hundarna till att börja med. Gå gradvis närmare efter hand som hunden klarar av att fokusera på dig trots de andra hundarna."
- "Nu går det för lång tid mellan varje klick. Låt det inte gå mer än max 5 sekunder mellan varje klick på det här stadiet i träningen!"
- "Det där godiset ser lite torrt ut. Belöna med de här saftiga köttbullarna istället."

Vi hoppas att du ser skillnaden. Du kommer att bli en mycket bättre hundtränare om du slutar tänka på alla abstrakta begrepp, och koncenterar dig på det du kan se istället. Ge så konkreta träningstips som möjligt till andra, och förvänta dig konkreta råd från instruktörer, hundböcker och alla andra som ger dig råd."

För mig är det här en av kärnorna i klickerträning och en av anledningarna till att jag tycker att ingenting är omöjligt inom hundträning. Jag hör VÄLDIGT ofta kommentarer som "ja men han gillar inte att...", "men hon tror att...", "han testar gränserna...". Det får uppdraget att låta omöjligt, som att hunden i sin personlighet har någonting starkt emot saken. Men i princip allt våra hundar gör, och inte gör, är en konsekvens av de erfarenheter hunden fått.

Istället för att klaga på att våra hundar "inte gillar" att ligga platsligg när det är blött, kan vi konstatera att hunden inte ligger kvar mer än trettio sekunder i blött gräs. Utifrån det faktumet kan vi utveckla "det blöta" platsligget vidare. Bättre belöningar, fler blöta platsligg och så vidare. Tills hunden älskar att ligga platsligg när det är blött. Istället för att klaga på att våra hundar tjuvstartar i agility, kan vi konstatera att vi inte tränat tillräckligt på starter i vissa situationer, miljöer, på vissa avstånd eller helt enkelt inte varit konsekventa. Hundarna gör alltid det som lönar sig, vilket är ett fantastiskt bra kvitto på vår egen hundträning!

Ps. Du får jättegärna komma med tankar, frågor, idéer och förslag! Enklast är att kommentera som "Namn/webadress". Det kan krångla på första försöket men brukar gå på andra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.